DSC_1117

Beeldentuin – de Holtdrost

Beeldentuin ‘De Holtdrost’ is gelegen op het landgoed van het Geunhuis in de Heurne, weggestopt tegen de Duitse grens in de mooie Achterhoek. De naam ‘De Holtdrost’ is afgeleid van de functie van de eerste bewoner van het Geunhuis. Deze bewoner was de holtdrost (houtvester, boswachter/jachtopziener). Zijn naam was Geu Renssen die namens de Aaltense kerk beheerder was en hier begin 1800 woonachtig.

Het initiatief voor deze beeldentuin is genomen door Joep Veldkamp en zijn partner Ans Engbers (eigenaren van de boerderij en haar prachtig aangelegde tuin). Om de tuin in ontwikkeling te brengen als beeldentuin hebben zij contact gezocht met lokale beeldende kunstenaars, samen hebben ze de tuin gemaakt zoals deze er nu bij staat.

De kunstenaars van het eerste uur zijn Marijke Corporaal, Jet Heusinkveld, Karin Zuijdwijk, Egbert Hermsen en Wim ter Horst. De geëxposeerde beelden zijn gemaakt van verschillende materialen, zoals steen, brons, keramiek, metaal en hout. Beeldend of abstract, beide varianten zijn aanwezig. Scholen kunnen op verzoek de tuin inzetten om met de medewerking van de kunstenaars hun leerlingen/studenten kennis te laten maken met het fenomeen beeldende kunst.

De kunstenaars zullen op regelmatige basis in de tuin aanwezig zijn om de bezoekers het verhaal achter hun beelden te vertellen. Naast de vaste groep kunstenaars zullen tevens met enige regelmaat gastexposanten hun beelden in deze tuin ten toon stellen. De tuin wil graag een culturele ontmoetingsplek worden waarin diverse cultuurvormen in harmonie met de geëxposeerde beelden de bezoeker verrassen en raken. Hierbij moet gedacht worden aan muziek, zang, lezingen en de dichtkunst. Voor een leuke invulling van een vrienden/vriendinnen dag kan de tuin ook worden ingezet middels het verzorgen van workshops in het creatieve segment. Ook ontvangen wij graag groepen die tijdens hun fietstocht de beeldentuin willen aandoen.

De tuin is opengesteld van mei tot medio september en is geopend op de donderdag, de zaterdag en zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur. De toegang is gratis en er kan tegen een vriendelijk tarief genoten worden van een kopje koffie of thee met heerlijk huisgemaakt gebak of een lekker stuk hartige taart.

Beeldentuin ‘de Holtdrost’
Geunstraat 2
70955 BB
De Heurne

06-47106178 / 06-53510121

Op de website zal worden vermeld welke bijzondere activiteiten er in enige week is te verwachten.